Wzorując się na eumelaninie, pracują nad bezpieczniejszymi farbami do włosów

6 marca 2017, 13:06

Zespół Jonga-Rok Jeona z ze Szkoły Medycznej Gyeongsang National University pracuje nad bezpieczniejszą farbą do włosów, której podstawowy składnik naśladowałby eumelaninę.



Minerały potwierdzają istnienie antropocenu

3 marca 2017, 17:12

Jakiś czas temu pojawiła się propozycja uznania nowej epoki geologicznej – antropocenu. Jej zwolennicy argumentują, że człowiek wywiera tak wielki wpływ na Ziemię, że mamy do czynienia właśnie z nową epoką geologiczną. Teraz zyskali oni kolejny argument potwierdzający ich hipotezę.


Fatalny stan zabezpieczeń menedżerów haseł

3 marca 2017, 12:23

Eksperci z niemieckiego Instytutu Fraunhofera przeanalizowali 9 najpopularniejszych menedżerów haseł dla Androida i odkryli luki bezpieczeństwa w każdym z nich. Niektóre z analizowanych programów przechowywały hasła w formie otwartego tekstu lub też zawierały w kodzie źródłowym klucze, pozwalające na odszyfrowanie haseł


Przestępcy od dwóch lat włamują się na pocztę Yahoo!

3 marca 2017, 11:54

Wewnętrzne śledztwo Yahoo! wykazało, że w ciągu ostatnich 2 lat cyberprzestępcy dostali się do 32 milionów kont pocztowych, wykorzystując w tym celu podrobione pliki cookie


Bardzo skuteczny bezprzewodowy plaster na migrenę

2 marca 2017, 16:02

Bezprzewodowa opaska na ramię, na którą składają się gumowe elektrody i chip, może uwolnić chorych od migren.


Betsy Beer – piwo wysokich lotów

2 marca 2017, 08:05

Wraz ze wzrostem wysokości nasze zmysły smaku i węchu ulegają przytępieniu. Dla linii lotniczych to poważny kłopot, z którym próbują sobie jakoś poradzić. Jedna z nich ogłosiła właśnie opracowanie specjalnego piwa przeznaczonego do spożywania na wysokości 10 000 metrów.


Od bakterii glebowych do nowego lekarstwa na gruźlicę

1 marca 2017, 13:28

Związki wzorowane na substancjach antybakteryjnych bakterii glebowych można wykorzystać do walki z gruźlicą.


Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko

1 marca 2017, 12:46

W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.


Niezwykły naszyjnik z majańskiej prowincji jest świadkiem nieznanej historii

1 marca 2017, 11:26

To tak, jakby diament Hope znaleźć w Peorii, a nie w Nowym Jorku, mówi archeolog Geoffrey Braswell o odkrytym przed dwoma laty naszyjniku z epoki Majów. Czegoś takiego można by się spodziewać w jednym z wielkich miast świata Majów. A znaleziono go z dala od takich centrów - dodaje.


Niemożliwy (lecz działający!) przepis na ultrakrótkie impulsy laserowe

1 marca 2017, 06:13

Impulsowe lasery zbudowane w całości na światłowodach są coraz chętniej stosowane przez przemysł. Optycy z warszawskiego Centrum Laserowego Instytutu Chemii Fizycznej PAN i Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego wytworzyli w światłowodzie ultrakrótkie impulsy o dużej energii, używając w tym celu sposobu, który dotychczas uchodził za niemożliwy do zrealizowania.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy